Ndarja e kuotave per pranimet ne master shkencor

08/10/2010Institucionet publike te arsimit te larte do ti percaktojne vete kriteret e pranimit te aplikanteve

Rrethet numer te kufizuar pranimesh kritere perzgjedhese per universitetet e kryeqytetit

Pas nisjes se vitit te ri akademik universitetet publike do te zbardhin edhe kriteret e perzgjedhjes se kandidateve qe do te vijojne studimet e larta ne nje nga programet e ciklit te dyte Master i Shkencave. Per kete cikel studimesh jane aprovuar ne total rreth 4075 kuota te shperndara sipas degeve perkatese te cilat i gjeni te detajuara ne listen bashkengjitur shkrimit. Pervecse rezulton te jete nje nder institucionet me te kerkuara per te vijuar studimet e larta Universiteti i Tiranes ne kete fillim viti akademik do te kete edhe numrin me te larte te pranimeve per master shkencor perkatesisht me 1910 kuota pranimi per te gjitha deget. Ndersa prane dy universiteteve te tjera te preferuara sic eshte ai Politeknik jane aprovuar rreth 730 kuota si dhe per Universitetin Bujqesor do te pranohen rreth 540 kandidate. Megjithate ky cikel studimesh do te celet edhe ne universitetet e rretheve ku do te ofrohen studime ne nje numer te kufizuar degesh te cilat po ashtu do te kene nje numer te kufizuar pranimesh.

Procedura

Ndonese eshte miratuar vendimi institucionet e arsimit te larte ende nuk i kane zbardhur kriteret mbi te cilat do te behet pranimi. Konkretisht behet e ditur se fluksi i kerkesave per studime ne kete cikel studimesh eshte shume me i larte se numri i kuotave te miratuara cka do te thote se kandidatet do te duhet te konkurrojne ndermjet tyre per te siguruar nje te drejte studimi. Sipas percaktimeve te bera ne ligjin e arsimit te larte kohezgjatja e studimeve ne master shkencor do te jete dy vjet. Nderkohe qe kandidati duhet te grumbulloje rreth 120 kredite ne total per te siguruar diplomen perkatese. Burime prane Ministrise se Arsimit bejne te ditur se institucionet publike te arsimit te larte do te percaktojne vete kriteret e pranimit te aplikanteve te cilat duhet ti bejne publike brenda nje kohe te shkurter.

Rimbursimi i tarifes

Sipas percaktimeve te bera ne vendim kostoja e studimeve ne ciklin Master i Shkencave do te rimbursohet per nje sere kategorish. Keshtu kandidatet qe do te fitojne te drejten e studimit ne nje nga keto programe gjate vitit te ri akademik 2010-2011 dhe qe bejne pjese ne nje nga shtresat sociale si te verber te shurdher invalide paraplegjike dhe tetraplegjike femije jetime rome ballkano-egjiptiane femije te policeve dhe ushtarakeve te rene per shkak te detyres dhe te ish-te perndjekurve politike do te paguajne vetem 50 per qind te tarifes se shkollimit sepse pjesa tjeter do te rimbursohet nga shteti. Kjo e drejte do tu takoje edhe studenteve te viteve me te larta e qe u perkasin po ketyre shtresave sociale. Ne cdo program studimi te ciklit te dyte Master i Shkencave studentet e vitit te pare qe kane perfunduar me Medalje te Arte ciklin e pare te studimeve dhe studentet e vitit te dyte qe kane perfunduar shkelqyeshem vitin e pare nuk e paguajne tarifen e shkollimit per vitin akademik 2010-2011. Ndersa studentet perserites i nenshtrohen tarifes se shkollimit te vitit akademik ne te cilin vazhdojne rregullisht studimet.

Ndarja e kuotave te pranimit per ciklin

e dyte te studimeve Master i Shkencave

Emertimet e programeve te studimit 2010-2011

Universiteti i Tiranes 1910 kuota

Biologji Mjedisore 15

Biologji Molekulare 30

Fizike 20

Bioteknologji 20

Kimia industriale dhe mjedisore 40

Inxhinieria e proceseve kimike 40

Shkencat dhe teknologjite Ushqimore 40

Kimi 40

Matematike 45

Inxhinieri Matematike dhe Informatike 45

Informatike 40

Gjuhe dhe komunikim nderkulturor e turistik 100

Perkthim teknik-letrar dhe Interpretim 100

Gjuhesi 125

Letersi 113

Histori 37

Gjeografi 62

Arkeologji 19

Trashegimi kulturore 19

Marredhenie Nderkombetare 25

Gazetari 100

Perkatesi gjinore dhe zhvillim 75

Psikolog Shkollor/Organizacional 50

Psikolog Klinik i Zhvillimit 50

Filozofi Sociale 75

Teori Politike 62

Sociologji e Zhvillimeve Shoqerore 63

Pune Sociale 125

Menaxhim Infermieror 150

Teknik Laboratori 40

Fizioterapi 40

Mami 30

Imazheri 40

Shendet Publik 35

Universiteti Politeknik 730 kuota

Inxhinieri Elektronike 25

Inxhinieri e Telekomunikacionit 25

Inxhinieri Informatike 25

Inxhinieri Elektrike Energjetike Aut i industrise 60

Inxhinieri Mekanike 70

Inxhinieri Materiale 30

Inxhinieri Tekstili dhe Mode 30

Inxhinieri Gjeologjike 60

Inxhinieri e Burimeve Natyrore 40

Inxhinieri Gjeofizike 15

Inxhinieri Gjeomjedisi 20

Inxhinieri Mjedisi 60

Inxhinieri Ndertimi 120

Inxhinieri Hidroteknike 35

Inxhinieri Gjeodezi 35

Inxhinieri Matematike 40

Inxhinieri Fizike 40

Universiteti Bujqesor i Tiranes 540 kuota

Inxhinieri Agrare Hortik Mbroj. Bim Zootek. Akuak. 130

Inxhinieri Agromjedisi Agromjedis dhe Ekologji 50

Inxhinieri Agroushqimore 50

Vreshtari- Enologji 20

Inxhinieri Perpunim Druri 30

Inxhinieri Pyjore 30

Ekonomi dhe Politika Agrare 70

Finance- Kontabilitet 100

Menaxhim Agrobiznesi 60

Universiteti i Elbasanit 105 kuota

Gjuhesi 20

Trashegimi Kulturore 30

Mbrojtje Mjedisi 30

Matematike e zbatuar 25

Universiteti i Shkodres 210 kuota

Turizem i Qendrueshem 30

Studime te Thelluara ne Gjuhesi 30

Studime letrare 30

Studime shqiptare dhe etnokulturore 30

E drejta private e biznesit 30

E drejta kushtetuese dhe administrative 30

Universiteti i Korces 20 kuota

Filozofi Sociale 20

Universiteti i Gjirokastres 35 kuota

Arkeologji dhe Admin. i Pasurive Arkeologjike 35

Universiteti i Vlores 160 kuota

Matematike 80

Inxhinieri Navale 80

Universiteti i Durresit 180 kuota

Ekonomi biznesi 30

Menaxhim 30

Finance Banke 30

Politika dhe Administrim 30

Marketing 30

Administrim Publik 30

Akademia e Sporteve 25 kuota

Shkenca Sportive 25

Totali 4075 kuota ne te gjitha programet e studimit

 

Publikoje në:

Disktutime, lajme dhe informacione nga jeta e perditshme

Informacione mbi artikullin

Metropol

Publikuar nga: Metropol

Tė tjera lajme interesante

Regjistrim

Ju mund tė regjistroheni pėr RSS ose pėr tė marrė e-mail me lajmet mė tė fundit.

Regjistrohuni per RSS feed


Ky opsion do tė rivendose dhe njėherė rregullat a paracaktuara tė shfaqjes sė lajmeve nė faqe.

Ri-vendos